Dzisiaj jest 14 paź 2024, o 09:58
Quick search
Forums: Topics: Users:

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Panowie,

jak już wielu z was słyszało, America's Army jest przedmiotem badań ludologicznych. Prowadzi je jednoosobowy zespół badawczy z Uniwersytetu Wrocławskiego/Polskiego Towarzystwa Badania Gier, w mojej osobie.
Dokładniej mówiąc, badam współczesne realistyczne gry wojenne o dużym ładunku perswazji, ze szczególnym uwzględnieniem America's Army.

Interesuje mnie spektrum gier od Special Forces wydanego przez bliskowschodni Hezbollach zaczynając, przez polskie This War of Mine po odpowiedź na America's Army czyli Glorious Mission, opublikowanej przez Chińską Armię Ludowo-Wyzwoleńczą.
AA jest jednak gwoździem programu i jemu poświęcam mniej więcej 90% czasu.
Wedle mojej wiedzy to pierwsze w Polsce badania naukowe poświęcone AA.

Aktualnie prowadzę kolejną serię wywiadów badawczych z graczami, tak czynnymi jak tymi, którzy już dłuższy czas nie grali.
Z potężnej kiedyś społeczności AA została obecnie garstka najwytrwalszych fanów. Na przykład, według moich szacunków strona i forum americasarmy.pl straciła ponad 98% użytkowników (w porównaniu do 2009 r). Wiele stron klanów jest martwych od miesięcy.
Słowem, potrzebna mi jest twoja i wasza pomoc.

Dlaczego te badania są istotne i warto wziąć w nich udział?
Po pierwsze, jak pisałem wyżej to prawdopodobnie pierwszy w Polsce projekt badawczy skoncentrowany na America's Army i element pierwszej fali badań społecznych w Polsce na temat gier komputerowych. Nauka o grach jest bardzo młoda, dopiero kilka miesięcy temu ogłoszono powstanie pierwszej jednostki naukowej w Polsce która będzie badać gry. Wcześniej zajmowali się tym zapaleńcy z różnych dziedzin nauki, od pedagogów przez literaturoznawców po informatyków. W Instytucie Socjologii UWr jestem jednym z pierwszych, którzy zajmują się grami.
Po drugie, wieczna chwała i satysfakcja z tego, że dołożyłeś swoją cegiełkę do rozwoju nauki.
Po trzecie, możesz dowiedzieć się czegoś naprawdę ciekawych rzeczy o swojej grze. Finałem mojej pracy będzie raport z badań, który wyślę chętnym uczestnikom badań.

O moich badaniach wspomina m.in. portal Americasarmy.pl
http://www.americasarmy.pl/wiadomosc/Am ... owych/2354
i Uniwersytet Wrocławski
http://www.uni.wroc.pl/wiadomo%C5%9Bci/ ... oksfordzie

Jak będzie to wyglądać?
1) Ustalmy, kiedy masz czas na spotkanie przez Skype/w najbliższej kawiarni (jeśli jesteś z okolic Krakowa). Wcześnie wstaję, późno się kładę – nie powinno być problemu ze zgraniem się w czasie.
2) Spotykamy się, wyjaśniam ci dokładnie po co i jak wykorzystam dane z tej rozmowy, plus w jaki sposób chronię twoją anonimowość. Etyka zawodowa
3) Rozmawiamy w miarę luźno o grze, fandomie i twoim doświadczeniu w oparciu o ogólne pytania badawcze które przyniosę na tajemniczej kartce. Normalnie powinniśmy się uwinąć w od 40 min do 2 godz, zależnie od tego jak dobrze będzie nam się rozmawiało.

Chcesz pomóc lub jesteś ciekaw jak wyglądają badania naukowe w akcji? Daj mi znać kiedy masz czas pogadać, najlepiej mailowo lub telefonicznie, i do dzieła. Dane kontaktowe są poniżej
Masz pytania albo chcesz dowiedzieć się więcej/zasugerować coś? Pisz śmiało.

Więcej informacji o mnie znajdziesz m.in. na LinkedIn:
http://pl.linkedin.com/in/aleksanderadamus

Hooah!
Alek

aleksander.adamus@hotmail.com
881 484 868

Instytut Socjologii UWr
Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UWr
Kolegium MISHiS UWr

Wyniki badań zostaną wykorzystane do celów naukowych. Wszystkie dane osobowe uczestników są chronione. Nadzór naukowy nad projektem prowadzi prof. Wanda Patrzałek.

Super sprawa, mogę jakoś pomóc? :)

Colonel
Colonel
Awatar użytkownika

;] A niech mnie, wykopałeś wątek sprzed dwóch lat, ale nic, może Aleksander odpisze, namiary masz powyżej

First Lieutenant
First Lieutenant
Awatar użytkownika

Podziękował: 7 razy
Podziękowali: 2 razy
btw mięliśmy mieć od tego Pana jakiś raport z wyników badań i ogólnie pracę do wglądu...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00